Wat is een NPO?

NPO is een afkorting voor ‘neuropsychologisch onderzoek’. Het is een vorm van psychologische diagnostiek waarbij verschillende testen worden gebruikt om een beeld te krijgen van het cognitief functioneren. Met het cognitief functioneren worden verschillende hersenprocessen bedoeld die informatie opnemen en verwerken. Je kunt hierbij denken aan onder andere het geheugen, het richten en verdelen van je aandacht en de tempo waarmee je informatie verwerkt. 

Een NPO bestaat altijd uit verschillende testen die zijn afgestemd op de klachten en onderzoeksvraag. Veelgebruikte testen richten zich onder andere op het geheugen, de aandacht en het executief functioneren. Dit is noodzakelijk voor het stellen van sommige diagnoses en kan handig zijn om te kijken wat de sterke en zwakke punten zijn binnen het cognitief functioneren bij verschillende klachten, bijvoorbeeld na hersenletsel of bij bij vermoedens van dementie. 

Een NPO geeft inzicht in hoe het komt dan sommige dingen niet (meer) goed lukken. Daaruit volgt een gedegen advies voor passende ondersteuning en wat voor soort behandeling zou kunnen helpen. In de meeste gevallen is dit een uitgebreid verslag waarin alle verschillende testen en resultaten worden beschreven. Dit is een goede manier om het zorgvuldig opgezette en uitgevoerde onderzoek te beschrijven.

De opzet van het onderzoek en de uitkomsten per test geven andere hulpverleners die betrokken zijn de mogelijkheid om te begrijpen wat er aan de hand is. De hulpverlener kan er ook mee zien hoe er getest is en wat gedaan zou moeten worden wanneer er reden is om het onderzoek na een tijdje te herhalen om te kijken of er een verandering is opgetreden.

De lange verslagen die geschreven worden bevatten vaak veel moeilijke taal en zijn soms lastig te lezen en te begrijpen door de cliënten zelf. Zeker voor cliënten met een kwetsbaar brein. Zoekende naar een manier om cliënten en hun naasten gemakkelijker inzicht te geven in de uitslagen van een neuropsychologisch onderzoek ontwikkelde ik het uitslagformulier NPO.

Op dit formulier kan de psycholoog per cognitief domein aangeven hoe het cognitief functioneren gaat. Daarbij is er ruimte om aan te geven welke factoren invloed hebben gehad. Tot slot is er ruimte voor de conclusie van het NPO en het advies aan de cliënt. Op deze manier hebben de cliënten en hun naasten op één papier overzichtelijk hoe het cognitief functioneren over de verschillende domeinen gaat: wat er goed en minder goed gaat. 

Sorteer op
© 2023 - 2024 Kenschetser | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel